I am not your negro

I am not your negro laat in anderhalf uur de geschiedenis van rassenongelijkheid in de VS zien. En het schrikbarende is dat je aan het einde van de film geen andere conclusie kunt trekken dan dat we, ook in Nederland, nog niet veel verder zijn gekomen dan in de tijd van James Baldwin.

Imagine Me & You

Rachel trouwt met haar jeugdliefde Heck en ze lijken het ideale koppel. Maar Rachel moet steeds denken aan de bloemiste die ze op haar huwelijksdag zag en besluit contact met haar te zoeken. De bedoeling is om vriendschap te sluiten maar na verloop van tijd dringt tot haar door dat ze verliefd is.

In The Mask you live in

Waar meisjes in de puberteit uren met vriendinnen praten over gevoelens, moeten jongens een manier vinden om hun gevoelens te verstoppen. Van mannen wordt namelijk verwacht dat ze geen emoties tonen en niet over gevoelens praten. In The Mask you live in vertellen jongens wat dit met hen doet.

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain gaat over twee jongemannen die verliefd op elkaar worden terwijl ze een zomerlang samen een kudde schapen hoeden. Na de zomer gaan ze ieder hun eigen weg en trouwen allebei met een vrouw. Hun levens lijken op orde, totdat ze elkaar weer ontmoeten.

Romeos

Op zijn twintigste besluit Lukas naar Keulen te verhuizen om daar in de verzorging te gaan werken. Samen met een vriendin komt hij in een studentenhuis terecht en heeft al snel aansluiting bij een vriendengroep. Hij wordt verliefd op Fabio, een macho die hem ook wel ziet zitten. Maar wat Fabio en Lukas’ andere nieuwe vrienden niet weten, is dat Lukas als meisje is geboren en midden in zijn transitie zit. Romeos laat zien hoe moeilijk het is om dit geheim te leven.

Wit is ook een kleur

‘Hoe is het om wit te zijn’ en ‘Kunnen witte mensen goed integreren in Nederland?’ zijn de vragen waarmee Wit is ook een kleur begint. Deze vragen worden gesteld aan witte mensen en niemand heeft een echt antwoord. Er wordt vooral lacherig gereageerd. Ook ik vond het ook een rare vragen en begreep niet wat Bergman ermee bedoelde. Ik woon in het land waar ik geboren ben, waarom en hoe zou ik moeten integreren?