13 Reasons why

Een tienerserie die gaat over zelfmoord, volgens veel mensen begeef je je daarmee op gevaarlijk terrein. Ze zijn bang dat jongeren door de serie geïnspireerd worden om zichzelf te doden. Alsof dat anders niet gebeurt. De cijfers*: zowel in 2015 als in 2016 (cijfers van 2017 zijn nog niet bekend) hebben in Nederland 48 tieners zelfmoord gepleegd. Dit is bijna een per week. Onder twintigers ligt dit aantal drie keer zo hoog.

Dear White People

De makkelijkste manier om meer te gaan begrijpen van racisme is kijken naar Dear White People.  Het speelt zich af op een universiteit in Amerika, het land waar veel meer en opener wordt gesproken over racisme. De hoofdrol is voor de zwarte Sam White die op de studentenradio een programma heeft waarin ze racisme aan de kaak stelt. Maar let vooral ook op Gabe, een goedwillende witte jongeman in wie je zeker dingen zult herkennen.

One day at a time

Deze serie gaat over een Cubaanse vrouw die met haar moeder en puberkinderen in Amerika woont. Het heeft veel weg van een sitcom maar ondertussen wordt er, vooral door de dochter, veel duidelijk gemaakt over racisme, seksisme, feminisme en heteronormativiteit. Ik heb me er erg mee vermaakt.