Op zoek naar je droombaan

Op zoek naar je droombaan is geschreven door Edward Tuheteru, de ontwikkelaar van de PLEK-methode. Aan de hand van het levensfasemodel van Erik Erikson krijg je inzicht in je persoonlijke ontwikkeling en de uitdagingen in je werk en op persoonlijk vlak, die in elke levensfase anders zijn. Je ontdekt je eigen authentieke verhaal, de auteur vertelt zijn verhaal en elk hoofdstuk sluit af met een aantal opdrachten. Achterin het boek staan interviews met bekende en minder bekende mensen van allerlei leeftijden over de keuzes die zij hebben gemaakt in hun loopbaan.

Het enthousiasme en de bevlogenheid van de auteur spatten van het manuscript af. Alleen daardoor al was het leuk om te lezen. Inhoudelijk was het goed en de auteur was duidelijk een ervaren schrijven. Waar het aan schortte was opbouw en structuur en een goede uitwerking van de interviews. Het redigeren van de eerste helft van het boek bestond grotendeels aan het verplaatsen van hoofdstukken en paragrafen. Dat klinkt wellicht simpel, maar het eist flink wat van het werkgeheugen van de redacteur. Voordat ik daadwerkelijk stukken tekst kon gaan verschuiven, moest ik eerst in mijn hoofd een blauwdruk hebben van hoe het boek moest worden. Toen de opbouw goed was werd duidelijk wat er nog moest gebeuren aan de structuur. Dit kwam neer op het verder uitwerken van een paar onderwerpen en het toevoegen van extra opdrachten.

De interviews bleken nog niet uitgewerkt te zijn maar slechts letterlijk overgetypt van de opnamebandjes. Het is wonderlijk hoe onbegrijpelijk een letterlijke weergave van een interview kan zijn. Tijdens het redigeren heb ik soms stukken hardop gelezen om te begrijpen waar het precies over ging. Ik heb de interviews gestructureerd, spreektaal omgezet in schrijftaal en foutieve woordkeuzes verbeterd en nu leest het veel makkelijker.